tisdag 11 oktober 2011

Melancholia 2011

Genre: drama

Då äntligen har jag sett den omtalade film Melancholia, regisserad av Lars von Trier. Filmen innehåller ett helt gäng kända skådespelare; Kirsten Dunst, Kiefer Sutherland, John Hurt och pappa Skarsgård och en av hans söner Alexander m fl. Men jag tycker bara Charlotte Gainsbourg levererar bra skådespeleri. Charlotte är dessutom med i Lars von Triers film Antichrist, kort sagt, den filmen tyckte jag vara värdelös. Därför har jag dragit mig för att se Melancholia.
 Filmen är uppdelad i två delar, första delen får vi följa Kirsten Dunst, genom hennes bröllopsfest hemma hos hennes syster och svåger. Henne make i filmen Alexander Skarsgård tillför ingenting till filmen, rättare sagt första delen av filmen tillför ingenting. Ett riktigt sömnpiller vilket tar mig raka vägen in i del två…
 Där vi nu får följa systern och svågern. Den omtalade planeten Melancholia uppenbarar sig och är på väg mot jorden. Systern är så klart väldigt uppriven över detta, men lugnas av sin man, som menar att den kommer att passera jorden.
 De sista 40 minuterna av denna film, vänder från intetsägande till det bästa jag sett på film på länge. Spänning blandat med tankar och funderingar, beskriver bäst denna films slut. Filmen är 136 minuter lång, men som sagt så är det bara de sista 40 minuterna som är lyssnade. Fast jag tycker som jag tycker, måste jag rekomendera Melancholia ändå. 

 Tillägg, jag tror att Charlotte Gainsbourg blir Oscarsnominerad för hennes roll som systern till Dunst. Musiken i filmen passar som handen i handsken, kan tänkas att den också får en nominering. 
 Finns det någon annan film där man tappar andan, i de tio sista sekundrarna? Wow!

Betyg för del ett 1/10
Betyg för del två 9/10

1 kommentar:

  1. Alltid intressant att höra vad andra tycker om filmer man sett, men jag har svårt att hålla med dig om att t.ex "första delen av filmen tillför ingenting. Ett riktigt sömnpiller..."

    Läs gärna min recension av filmen så kanske du ser första delen på ett annat sätt.
    http://bjorksfilm.blogspot.com/2012/01/jag-paverkas-alltid-av-film-men-det-har.html

    SvaraRadera