söndag 20 november 2011

Drive

Genre: drama, thriller


Denna film samlar höga poäng hos mig, bästa film jag sett på länge faktiskt. Kortfattade punkter så här direkt som är bra. Bra skådespeleri, bra story, ofantligt bra ljud, stämningen i film är alltid gripande, filmmusiken passat utmärkt.
 Ryan Gosling spelar Driver, inget namn, bara Driver. En stuntman som hanterar bilkörningen i filmens värld. En mycket tystlåten man som vet hur man klarar sig i olika situationer, han har sina tider och sina regler klart för sig. Han tar på sig kriminella jobb, kör från plats till plats med dem och deras byte. Han hjälper dem inte med att planera, han ger dem bara fem minuter tills de ska vara tillbaka i bilen, då kan han garantera deras säkerhet.
 Han bor i en lägenhet och träffar Irene, granntjejen längre ner i korridoren. Han hjälper henne med hennes bil, och blir inbjuden på ett glas vatten. Ensamstående mamma till sexåringen Benicio, fadern Standard sitter i fängelse men ska snart släppas fri. Behöver jag säga att de blir förtjusta i varandra?
 Dagen kommer och Standard muckar från fängelset, men får snart trubbel igen med den kriminella undervärlden han en gång tillhörde. Ryan föreslår sin hjälp, bara för att han vill skydda mor och son. Men något går fel…
 Drive är regiserad av Nicolas Winding Refn född 1970 i Köpenhamn och regisserat två av mina absoluta favorit filmer genom tiderna, Pusher och Bleeder. Man kan dra många paralleller med Pusher filmen, t ex miljöerna, sunkiga kebab/pizza hak, träningskläder på de kriminella, filmningen och framför allt stämningen. Tycker de flesta levererar bra skådespeleri, musik och ljudeffekter briljerar och passar perfekt in.
 Det enda minuset är Ron Perlman (Hellboy), som spelar bad guyen Nino, tycker inte han platsar i den rollen han gör, tyvärr.
 Filmen är runt 100 minuter lång, vilket jag tycker är bra, filmer på 90-100 minuter räcker. Så var det på det glada 80-talet, filmer över 1h 30min fanns inte :)
 Läste en rolig artikel, att en kvinna hade stämt biografen där filmen visades, för falsk marknadsföring. Hon trodde filmen skulle vara mer som Fast and Furious, när hon hade sett trailer och titeln Drive. Stämde dem på priset på biljetten, och var hände detta….. jo, USA.
 Kort och gott, fantastisk film som förhoppningsvis blir Oscars nominerad.

Betyg: 9/10

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar