måndag 26 december 2011

8 VIKTIGA: Filmer

Det var ett tag sen nu jag bloggade, har varit fullt upptagen av allt som hör julen till. Här följer kort & gott åtta viktiga filmer.
Videodrome (David Cronenberg 1983)
En av min absoluta favorit regissörer, har regisserat bl.a. The Fly och Naked Lunch (också med på listan). Ibland uppskattar jag det meningslösa filmvåldet och det gör även huvudpersonen i denna film Max, som spelas av den intelligenta skådisen James Woods.

Melancholia (Lars von Trier 2011)
Denna film är uppdelad i två delar, kort och gott, del ett var såå tråkig, del två var såå bra.:) En av årets bästa filmer, har skrivit tidigare om denna. I really like Charlotte Gainsbourg, hoppas hon blir Oscars nominerad för sin rollprestation. 

Naked Lunch (David Cronenberg 1991)
Peter Weller i huvudrollen, yes han som spelade Robocop! Ytterligare en skruvad film av Mr Cronenberg, handlar om skribenter, insektsgift och mord. Mycket speciell film, inte för alla dock.


It´s all gone Pete Tong (Michael Dowse 2004)
Otroligt välspelad av huvudrollsinnehavaren Paul Kays. När jag första gången såg denna film bodde jag själv tillsammans med min projektor och mitt högtalarsystem. Dessutom lyssnade jag då mycket på olika former av klubbmusik. Handlingen är sådan att, kan man fortfarande dj:a på klubbar när man håller på att bli döv? When you can´t hear, things look very different.Amadeus (Milos Forman 1984)
Denna betyder mest för mig, eftersom jag satte upp denna på Ystads Teater slutet av 90-talet. Jag fick äran att spela Salieri, han som tog koll på Mozart. Regissören Milos har regisserat mängder med bra film, t ex Gökboet, Hair, Man on the moon och Goya´s Ghost.

Frontier(s) (Xavier Gens 2007)
Ytterligare en våldsfilm, en fransk våldsfilm. Gillar den för sitt ”miljöbyte”, annars kan en skräckfilm utspela sig på ett och samma ställe, men inte denna. Ingen film jag rekommenderar precis. Gillar man denna så kanske även Martyrs kan vara något.

The Big Lebowski (Joel Coen 1998)
Kort och gott, den bästa komedi som nån sin gjorts. Fantastiska skådespelare, lysande manus och skitroliga karaktärer. En av de få komedier som blir roligare och roligare för var gång man ser den.


American Beauty (Sam Mendes 1999)
Den flygande plastpåse, Mr. Smiley´s och Kevin Spaceys replik –Look at me, jerking off in the shower… This will be the high point of my day; it´s all downhill from here.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar