måndag 18 januari 2016

Text från skd.se av Catharina Nilsson ang. Ystadrevyn 2016.Revy som lockar till många skratt


scen En nypa allvar, två skopor trams, en halvliter paljetter, mycket sång och pyttelite dans.
Så skulle man kunna sammanfatta Ystadrevyn 2016.
En revy med många blinkningar till samtiden och några få mer specifika, till just Ystad.
Revyn inleder i traditionell stil med glittriga klänningar och röda flugor. Glamouren och den bekanta poplåten får publiken att slappna av. Flera har kvällen till ära själva pyntat sig lite extra. Hela Ystads gamla anrika teater andas förväntan och fest.
Föreställningen mjukstartar med Miranda Christianssons klara stämma i ”En vanlig liten tjej” om den knogande undersköterskan. De första ordentliga skrattsalvorna kommer mitt i första akten med ett lånat studentspex. En kyrkoherde översätter en engelsktalande präst. ”He was born in Bethlehem”. He var född i ”ett bittre him.” Den råa skånskan används som ett verktyg till och från i hela föreställningen på ett lyckat sätt.
Nummer sju, ”Dagens banker” har ett bra manus av Mats Eklund och Patrik Zachrisson. De slår huvudet på spiken när de kontantlösa bankerna skildras. Bäst i första akten är nästa nummer, ”Siw och Rut”. Siv, alias Nils-Gunnar Snygg, sticker ut i ensemblen. Han är en helljuten artist med övertygande kroppsspråk och mimik, dessutom en bra textförfattare. Och regissör. För första gången är det han, som nyinflyttad från Trelleborg, som regisserat den ganska unga revyn som fick tre år på nacken 2016.
Maria Persson är rolig i sina återhållna karaktärer, som bankrånare och internetkund, och Dennis Klangs uppenbarelser får smilbanden att jobba.
Hela ensemblen inleder akt två med ett rörande luciatåg. De vuxna artisterna är förvillande lika barn där de står på scen i korviga strumpor, sneda strutar och sjunger övertygande falskt.
Publiken blir alldeles till sig i numret efter när Filip Persson kommer in som dansbandskung med hängande kagge. Det jublas och skrattas när han lågmält brölar fram något som liknar sångtext.
Bästa nutidsblinkning går till ”Serverat och klart” ett lånat nummer från Falkenbergsrevyn om människor av i dag som går på restaurang, utan att prata med varandra. De har så klart näsan i telefonerna och facebookar.
Tempot höjs, leenden på publikens läppar hinner inte stelna mellan numren på slutet. Skratten blir fler desto längre föreställningen går. Näst sist ges mimsketchen ”Planket” som har en kul knorr och avslutningsvis gör Nils-Gunnar Snygg en klassisk revymonolog med lokalt innehåll. Kommunalråd Kent Mårtensson (S) och flera andra kända namn dyker upp, men det är inte värre än att kommunalrådet som sitter i publiken denna kväll ser avspänd ut när han lämnar teatern.
Musikerna har levererat hela kvällen och ljudet är precis lagom högt. Publiken var tacksam och bekräftade ensemblen, avslutningsvis med en stående ovation. En man i publiken viskade: ”Den var bättre i år”. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar